Biserica fortificată din Biertan

Localizare
Localitatea Biertan se află la 80km de Sibiu şi 25km de Mediaş, pe valea râuleţului Biertan, afluent al Târnavei Mari, un sat ascuns între păduri fără sfârşit.
Accesul în localitate se face pe o derivaţie de 10km din DN14, Mediaş - Sighişoara. Şoseaua este asfaltată şi în stare bună. Singurele semne sunt două tăbliţe care indică drumul spre Biertan, câte una pe fiecare sens de mers.
Poate cel mai frumos sat pe care l-am vizitat, Biertan (Birthalm) face parte dintre primele aşezări săseşti din Transilvania. Prima atestare a numelui său datează din 1283, într-un document privind impozitele cerute de Capitalul Catolic din Alba Iulia preoţilor catolici din comunităţile săseşti. Ca orice aşezare săsească, avea organizare urbanistică, remarcându-se stilul franconic al şirurilor de case în jurul unei pieţe centrale, deasupra căreia se înalţă o impunătoare biserică-cetate, un monument superb, bine conservat şi uşor accesibil vizitatorilor.
Cetatea-biserică din Biertan
Construită într-o îmbinare de stil gotic şi renascentist, datează din secolul XII. Actuala biserică a Biertanului a fost construită (1486-1524) de meşteri aduşi din Viena şi Nürnberg. Faptul că, timp de 300 ani, episcopia bisericii evanghelice a saşilor din Transilvania a fost la Biertan, nu face decât să-i întărescă importanţa istorică. Cetatea-biserică este aşezată pe un vârf de deal aflat chiar în mijlocul Biertanului. Aceasta este împrejmuită de 3 ziduri de apărare precum şi de 9 turnuri şi bastioane. În interiorul bisericii cel care îi completează frumuseţea: este cel mai mare altar cu două aripi din Transilvania, pe care sunt reprezentate 28 de imagini, datând înainte de reformarea bisericii. Biserica dispune de un patrimoniu artistic deosebit de valoros: altarul poliptic, stranele, covoare anatoliene, lapidarul, baldachinul etc. În zidul interior se găseşte turnul de poartă, turnul cu ceas şi mausoleul. Un turn din zidul mijlociu a adăpostit primăria iar altul depozitul de slănină al locuitorilor zonei. (Mâncarea de bază a saşilor era pâinea cu slănină şi ceapă roşie.) Într-un alt turn erau păstrate trusourile fetelor.
Zidul trei, neterminat, a fost construit în secolul XVI. Are două turnuri şi un bastion folosit ca închisoare. Din turnul nord vestic porneşte o scară cu 73 trepte acoperite către curtea interioară, unde se află biserica. Cele mai importante picturi ale triptichonului realizat în 1524, format din 28 de tablouri, se află în rândul doi. Anul 1483, ce se poate vedea pe o pictură probail este anul realizării. Pereţii interiori sunt împodobiţi cu steagurile breslelor de odinioară şi cu covoare persane. Din anul 1993 Biertan a fost trecut pe lista patrimoniului UNESCO.
Când am vizitat această biserică-cetate, în curte era în desfăşurare un concert de muzică de cameră la care asistau deopotriva localnici şi turişti. Taxa de vizitare este de 5RON.
Scris de: Jigodie
Album:




Donariul de la Biertan
Descoperită în anul 1775 la Biertan (judeţul Sibiu), lângă Mediaş, tăbliţa votivă (donarium) din bronz cu inscripţia "EGO ZENOVIVS VOTVM POSVUI" ("Eu, Zenovius, am oferit acest dar") sub care se află monograma lui Iisus Hristos a fost păstrată în renumita colecţie a baronului Samuel Bruckental din Sibiu până în zilele noastre, când a fost într-un fel, redescoperită şi pusă în valoare. Donariul din bronz, specific epocii lui Constantin cel Mare, reprezintă o importantă dovadă epigrafică privind vechimea creştinismului nostrum în limba latină, practic dovada ca nimeni în afară de romani nu au dreptul să emită pretenţii pentru cea mai frumoasa parte de Românie, care este Ardealul. Acesta confirmă răspândirea creştinismului în limba latină în spaţiul carpato-dunabiano-pontic, şi atestă continuitatea autohtonilor de aici, reprezintă dovada existenţei unei comunităţi creştine de localnici ce vorbea o limbă romanică, una dintre dovezile existenţei unei populaţii creştine vorbitoare de limbă latină în Dacia de după retragerea hotărâtă în anul 271 de împăratul Lucius Domitius Aurelianus (270-275) şi implicit a originii autohtone a românilor în Transilvania.
O copie a Donariului se află expusă în piaţa centrală din Biertan, originalul se zvoneşte că este la Muzeul Brukenthal din Sibiu dar în realitate se află la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti.
Scris de: Jigodie